6è Festival Gollut de
Ribes de Freser 2019

Aquesta sisena edició del Festival Gollut fa un gran pas endavant en el certamen, que fins al moment ha mostrat films amb determinada vocació social i humanitària als espectadors habituals que podrien ser els de qualsevol altre esdeveniment semblant. Els festivals de cinema es queden sovint en la fase de sensibilització, i els seus premis atorguen certa rellevància comunicativa a les obres, i aquí es queden.

«Som de muntanya. Som de terra endins. Som un festival de poble que s’ha estès a d’altres pobles. Obrim la mirada al món des d’aquí»

Tanmateix, enguany, al Gollut deixem la teoria per passar a la pràctica. És l’edició més inclusiva, que transcendeix més enllà del fet cinematogràfic i posa granets de sorra en la inclusió de persones en risc d’exclusió social: fem sessions per a col·lectius especials, integrem persones amb discapacitat mental als jurats i a l’organització, fomentem la concòrdia entre cultures i religions tot creant el nou Premi Gollut de la concòrdia, que s’entregarà a una obra que posi en valor el millor dels éssers humans, així com la diversitat i la tolerància. També convidem joves migrats i joves estudiants a una taula rodona sobre la migració cap a Europa de menors no acompanyats, uns explicaran als altres les seves experiències, i junts, formaran part del Jurat del Premi Gollut dels Joves. Totes aquestes accions i moltes d’altres contribueixen al diàleg constructiu del qual el Festival Gollut ja comença a ser-ne un referent.

Esperem més de 2000 espectadors en 61 sessions. La Vall de Ribes obrirà els seus braços i serà una terra d’acollida a visitants. El 6è Gollut serà el més gran i extens en activitats realitzat fins al moment. Les activitats de l’Off-Gollut són per a tot tipus de públic, posen en valor els recursos turístics, el patrimoni històric material
i immaterial, i el valors mediambientals de la Vall de Ribes.

Tot això no només ho fem a la Vall de Ribes i al Ripollès, sinó que ho fem en petites poblacions rurals. Perquè sí, perquè tenim dret també a l’oferta cultural de primer ordre. Per això el duem a Barcelona, a altres cineclubs de Girona i internacionalitzem la Vall de Ribes als casals catalans de Zuric i Basilea, a Suïssa.
Al Gollut practiquem la concòrdia en el nostre entorn més pròxim per tal de canviar el món, encara que sigui una mica. Amb tan sols amb una mica ens conformem. Si ho aconseguim només amb una persona… La feina que fem tots els qui formem part d’aquest gran equip ja haurà valgut la pena.

Gràcies a tots per formar-ne part. Veniu i participeu-hi. Estarem contents de compartir-lo amb vosaltres.

Premis

Premis ordinaris

Premi Gollut al millor llargmetratge
Premi Gollut al millor curtmetratge
Premi Gollut al millor film de medi ambient Vall de Núria
Premi Gollut al millor film de muntanya
Premi Gollut al millor reportatge de fotoperiodisme Datecuenta

Premis especials

Premi Gollut a la concòrdia. Atorgat pel jurat d’aquest premi estarà format per persones de realitats religioses, culturals i ètniques diferents, que en un principi poden semblar o tenir motius per estar enfrontades.

Premi Gollut del públic, atorgat per votació popular

Premi Gollut dels joves

Premi Miquel Porter i Moix. Atorgat per cineclubistes de la Federació Catalana de Cineclubs i els Amics Miquel Porter

Premis honorífics

Premi Gollut a la trajectòria d’un professional del cinema i audiovisual o de la comunicació a Ventura Pons

Després d’una dècada com a director de teatre en què va dirigir una vintena d’espectacles, va rodar la seva primera pel·lícula el 1977, Ocaña, retrat intermitent, per la qual va ser seleccionat oficialment pel Festival de Cannes el 1978. Després de 32 films.
La majoria produïts amb la seva empresa Els Films de la Rambla fundada el 1985, s’ha convertit en un dels directors més coneguts de Catalunya, d’Espanya i més reconegut internacionalment. La seva obra està programada contínuament en els millors festivals del món.
Com a eix transversal els seus films expliquen històries de compromís, vitals i que retraten al ser humà des de totes les seves vessants. És un dels directors que més ha adaptat obres d’autors catalans a la gran pantalla.

Premi Gollut a la trajectòria fotogràfica a Joan Guerrero

És considerat un dels millors representants de la fotografia social del país, de fet, una de les preocupacions principals de Joan Guerrero és la immigració. Ha treballat a El Periódico de Catalunya, Diario de Barcelona, El Observador i El País. L’any 2009 va ser guardonat amb la Medalla d’Or al Mèrit Artístic per l’Ajuntament de Barcelona. Ha publicat nombrosos llibres: Santa Coloma en el corazón; Imatge i Paraula; Santa Coloma, entre la vida i la vida;

El parc; i, en col·laboració amb Pere Casaldàliga, Els ulls dels pobres (exposició al Casal dels Avis de Ribes de Freser). El 2014 es va realitzar un documentari dirigit per David Airob, La caja de cerillas, que recull el testimoni de Joan Guerrero com a fotoperiodista. Projecció al Cinema Catalunya el diumenge 13 d’octubre a les 18:30.

Obres Seleccionades

Secció Curtmetratges

Bloc 1

Al voltant del dia. Retrats a la Terra de
Montes – Alumnes de 6è del CEIP de Tenorio
Càsting (remunerat) – Javier García Fernández i Rocío Alzueta Jaro
Aquí no hi mor ningú – Simon Panay
Línia d’arribada – Saeed Mayahy
Herois – Pablo Manchado Cascón i Santiago Cardelús Ruiz-Alberd
Matança – Saman Hosseinpuor i Ako Zandkarimi
To menor – Iván Sáinz-Pardo

Bloc 2

El taüt escotat – Nancy Kamal
Sabates de taló cubà – Julio Mas Alcaraz
Amor – Raúl de la Fuente
La nostra vida com a nens refugiats a Europa – Sílvia Venegas
La crida de la Terra – Lucas Taffin
L’eminència – Carlota Coronado i Clara Roca

Bloc 3

Negre de merda – Manel Serrat
La pesada càrrega – Yılmaz Özdil
Fi – Álvaro G. Company
El meu germà Juan – Cristina Martin i María José Martin
Estranger – Carlos Violadé
Sota la fulla – Javid Farahani

Secció Llargmetratge

Em dic Violeta – David Fernández de Castro i Marc Parramon
Fem pinya amb els joves – Ricard Bruguès
L’escriptor d’un país sense llibreries – Marc Serena
El periple – Mario Pons Múria
Tot inclòs. Danys i conseqüències del turisme a les nostres illes – Pedro de Echave
L’any del mico – Vladimir Blaževski
Ainhoa, jo no soc aquesta – Carolina Astrudillo

Secció Medi Ambient

Fluvius – Pere Puigbert
Vivim diferent – Brewenn Helary i Léa Schiettecatte
El retorn de l’os – David Perpiñán
L’aigua és vida – Sam Vinal
Wanamey, per una terra linda – Roger Granel

Secció Muntanya

Echilibru, dins la pell de l’os – Jérôme Fatalot, Victor Jullien i Eve Cerubini
Dona’m ales – Xavier Coll
Orogonia – Enrique Pedrero
Ossètia del Sud, la terra intacta – Pep Cuberes Esgleas
Espeleonauta, sota la pedra del cel – Sonja Ðekić
Rius patagònics – Marie Leclère i Bruno Fromento

Galeria d'imatges

El Festival Gollut no hagués estat possible sense els voluntaris dels Amics del Cinema de la Vall de Ribes i també sense les entitats col·laboradores: