EL RAPTE DE LA IMATGE

El gest de segrestar una imatge evidencia una absència; assenyala tot allò que la circumscriu. Sovint, també som nosaltres qui envoltem les imatges; aquelles que componen les pel·lícules i que demanen la nostra mirada. La imatge que ha desaparegut vaga com un fantasma, sense adherència. Què esperem avui de les imatges? I del cinema com a art de la imatge en moviment?

El rapte de la imatge és un cicle cinematogràfic que parteix d’un fet local: el segrest de la Mare de Déu de Núria, realitzat l’any 1967 com una acció de protesta. Tanmateix, el programa s’extrapola a altres geografies, dialogant entre pel·lícules de diferents èpoques i contextos, que s’agrupen interrogant sobre l’apropiacionisme de les imatges, l’espoli colonial, la política de conservació, l’espai del museu o la iconologia i la iconoclàstia del cinema.

 

Divendres, 23 d'agost

Acte Inaugural – Cinema Catalunya – 17:30h

Sessió Gratuïta

3_Eras

Maria Virginia Jaua i Roberto Riquelme
2020, 24′, Espanya, VDE Digital

3_eras és un assaig fílmic concebut a partir de Las tres eras de la imagen (Akal, 2010) del teòric i crític espanyol José Luis Brea. Dividit en tres grans fases, les de la imatge-matèria, la imatge fílmica i la e-imatge o imatge electrònica, analitza com les diferents formes tècniques propicien mitjans diferenciats de producció, distribució i recepció d’imatges.

A l’assaig fílmic, realitzat per María Virginia Jaua i Roberto Riquelme, s’ha buscat traslladar la tasca teòrica del pensador espanyol, que cristalitza en el que podria considerar-se el seu darrer i millor llibre, al llenguatge de la imatge-moviment. És una obra inusual i inèdita en un ampli sentit de la paraula. No només com treball amb les imatges i el diàleg amb l’escriptura, amb l’art i el cinema, sinó també com a “assaig fílmic”. És a dir, amb valor per a la investigació artística i l’arxiu, i amb el que finalment es busca completar i ampliar la reflexió teòrica a través de les mateixes imatges que són subjecte i objecte de la mateixa “obra”.

*Pel·lícula basada en el text 3_eras (2019) de José Luis Brea.

Sessió Inaugural – Cinema Catalunya – 22:00h

Venda d’entrades a taquilla.

La Quimera

Alice Rohrwacher
2023. 130’. Itàlia, França, Suïssa. VOSE. 35 mm, 16 mm, Súper-16 a digital.

Tots tenim una quimera, alguna cosa que volem fer, tenir, però que mai no trobem. Per la banda de “tombaroli”, els lladres de tombes antigues i de jaciments arqueològics, la quimera és somiar a deixar de treballar i fer-se rics sense esforç. Per a Arthur, la quimera s’assembla a Benjamina, la dona que va perdre. Per tal de trobar-la, Arthur s’enfrontarà a l’invisible, indagarà per totes les parts, penetrarà a la terra, decidit a trobar la porta que condueix al Més Enllà del que parlen els mites. En el seu agosarat recorregut entre vius i morts, boscos i ciutats, festes i solituds, els destins dels personatges es creuen, tots en la recerca de la seva quimera.

Dissabte, 24 d'agost

Sessió Doble (101′) – Cinema Catalunya – 17:30h

Venda d’entrades a taquilla.

Todxs queremos un lugar al que llamar nuestro

Daniela Delgado
13′. Equador, Espanya. VOE. 16 mm a digital.

Una perruquera de Madrid rep quantitat de gent que ve a veure i a tocar una rèplica de la Verge de Quinche. Un sacerdot recomana posar l’estàtua en una església del barri vell. La història continua quan la rèplica de la Verge es retorna a la perruqueria.

Otro sol

Francisco Rodríguez
2023. 88’. Bèlgica, Xile, França. VOE. 16 mm a digital.

Otro Sol és un grup de personatges reals i inventats atrapats en una pel·lícula. És també un purgatori de lladres jubilats ambientat a la costa del desert d’Atacama. La pel·lícula és circular i busca inventar i verificar el mite d’Albert Cándia, un lladre internacional xilè que va robar la Catedral de Càdis, a Andalucia, a finals de la dècada del 1980.

Cinema Catalunya – 20:00h

Venda d’entrades a taquilla.

Tótem

Unidad de Montaje Dialéctico
2022. 65′. Xile, Mèxic. VOE. Digital.

Mentre les xifres de les persones desaparegudes a Mèxic continuen augmentant, Tótem explora les particularitats i les arrels més profundes d’aquest tipus de violència, i imagina noves formes de resistència i comunitat en els moviments que han sorgit contra ella. La història de dues arqueòlogues que busquen endebades l’antic cap olmeca en un ritual obscur apareix a intervals recurrents, qüestionant el mateix acte de documentar l’absent i l’invisible.

Diumenge, 25 d'agost

Sessió Curtfmetratges (61′) – Cinema Catalunya – 17:30h

Venda d’entrades a taquilla.

Gardien

Guardià
Varvara Mashanskaya
2024. 28’. Suïssa. VOSE. Digital. Estrena Espanyola.

Tatum, un home jove als quaranta que pateix una depressió profunda és contractat com a vigilant de museu. Fent la tasca de vigilar una escultura que exerceix una misteriosa fascinació sobre el públic, progressivament va caient ell mateix en el seu encís.

Et les chiens se taisaient-D’Aimé Césaire

I els gossos callaven, de Aimé Césaire
Sarah Maldoror
1978. 13’. França. VOSE. 16 mm a digital.

Aquesta pel·lícula ens condueix per dos espais que porten els estigmes del colonialisme esclavista: les reserves del Musée de l’Homme de París, i els paisatges plàcids de la Martinica. Guiant un grup de joves estudiants a través dels arxius del museu, el “rebel” es confronta amb les màscares i amb les escultures africanes, i lliura una crítica potent de l’esclavatge i de la injustícia. La seva veu ressona i es projecta en la visió d’un món nou, alliberat de les urpes opressores del règim capitalista colonial. Aquest curtmetratge reflecteix el compromís de Maldoror en matèria d’educació, de cultura i de canvi social. Es reapropia del museu i el subverteix, transformant-lo en un espai potencial de descolonització cultural.

A so-called archive

Un suposat arxiu
Onyeka Igwe
2020. 20′. Regne Unit. VOSE. Digital.

A So-Called Archive documenta un edifici que fa molt de temps que està buit del seu contingut, amb habitacions desolades plenes de pols, teranyines, rellotges aturats en llaunes de pel·lícules de cel·luloide rovellades i desfetes. Els materials que es troben en aquest edifici són difícils de veure, no només per la seva naturalesa, sinó també potser perquè les persones no els volen veure. Mentrestant, als Bristol Temple Meads, l’antic museu de l’Imperi Britànic i de la Commonwealth (2002-2009) havia estat en un principi situat a les voltes d’un dels dissenys de ferrocarril més famosos del Regne Isambard de Brunel. El museu incloïa fotografia, cinema, so i objectes de col·leccionisme de tot el primer Imperi Britànic. Com l’edifici de Nigerian Film Unit, també aquest edifici havia estat buidat; el museu va tancar poc després de les al·legacions que es van reportar de diversos objectes de la col·lecció venuts il·legalment. A So-Called Archive dibuixa aquests primers arxius —juntament amb les seves històries d’anuncis, monetització, documentació i ara abandonament— com una metonímia dels perdurables embolics entre el Regne Unit i les seves antigues colònies. Són i continuen sent les imatges purulentes de casa que no podem, no podrem o triem de no veure. (Mason Leaver-Yap).

 

Sessió Doble (110′) – Cinema Catalunya – 20:0h

Venda d’entrades a taquilla.

Twist Again

Retorça de nou
Andy Guérif.
2019 13’. França. VO. Digital.

El quadre Davallament de la creu, pintat per Rosso Fiorentino, pren vida. El Crist és baixat progressivament de la creu pels personatges bíblics, que l’envolten abans de desaparèixer del camp visual.

Caravaggio

Derek Jarman.
1986. 97’. Regne Unit. VOSE. 35 mm a digital.

El pintor Michelangelo Merisi, nascut a Caravaggio, s’està morint lluny de casa seva. Al llit de mort recorda els inicis de la seva vida com a pintor. El nen Michelangelo va deixar el seu Caravaggio natal en quedar orfe, i es trasllada a Milà, on s’inicia com a pintor en tallers diferents fins que estableix un taller propi a la Roma dels papes guanyant-se el favor de l’Església, que li encarrega nombroses obres. Llavors arriben la fama, els diners, els amors homosexuals, les intrigues polítiques i religioses, l’enveja i el crim.

Dilluns, 26 d'agost

Cinema Catalunya – 20:0h

Venda d’entrades a taquilla.

L’Hypothèse du Tableau Volé

La hipòtesi del quadre robat
Raúl Ruiz
1978 64′. França. VOSE. 35 mm a digital.

Al seu pis, un col·leccionista d’art guia l’espectador a través de sis obres d’un pintor acadèmic, Frédéric Tonnerre, reproduïdes en quadres vivents, per desvelar l’escàndol enigmàtic que van arribar a provocar al seu temps.

Dimarts, 27 d'agost

Cinema Catalunya – 20:0h

Venda d’entrades a taquilla.

El cielo está rojo

Francisca Carbonell
2020 75′. Xile. VOE. Digital

El 2010, 81 reclusos van morir en un gran incendi a la presó de San Miguel a la capital de Xile, Santiago. A l’interior, estaven atrapats darrere les reixes; a fora, desenes de familiars que esperaven l’inici de l’horari de visita miraven impotents mentre els seus éssers estimats cridaven ajuda. Les portes van quedar tancades. Aquesta reconstrucció posa llum sobre l’absolut fracàs de l’administració de la presó, que contenia el doble de presos que els permesos.

Dimecres, 28 d'agost

Cinema Catalunya – 18:30h

Venda d’entrades a taquilla.

Paraula de mare

Felip Solé
2001 60’.Catalunya. VOC. Digital.

*Amb la presència de Felip Solé (director).
*Premi Gollut trajectòria.
*L’entrada de la pel·lícula inclou l’accés a la taula rodona El rapte de la Mare de Déu de Núria.

La història de la Vall de Núria des dels seus orígens fins el moment en que uns activistes catalanistes van segrestar la imatge de Mare de Déu de Núria l’any 1967 i la van tornar el 1971. El documental explica com es va portar a terme aquesta acció i es reconstrueix també la història del santuari durant la Guerra Civil i la immediata postguerra amb una acurada selecció de testimonis i de documents que van des dels segles X i XI dipositats a l’arxiu diocesà de la Seu d’Urgell i que han permès il·lustrar els orígens del culte nurienc fins el moment en que la Generalitat de Catalunya pren el control.

Divendres, 30 d'agost

Sessió Curtmetratges (76′) – Cinema Catalunya – 19:30h

Venda d’entrades a taquilla.

Filme dos outros

Pel·lícula dels altres
Lincoln Péricles
2014. 20′. Brasil. VOSE. Digital. Estrena Espanyola.

Seguint la tradició del cinema de found footage, Filme dos outros (Pel·lícula dels altres) és un exercici de reapropiació d’imatges que indaga sobre la propietat i el rapte de les imatges en l’era digital. Des de la posició de moderador de la mirada de l’altre, Lincoln Pèricles articula un joc narratiu a partir d’imatges extretes de targetes de memòria de dispositius robats en barris de classe alta de la ciutat de São Paulo.

Ozr El Wzzah

L’excusa de l’oca
Mahdy Abo Bahat i Abdo Zin Eldin
2023. 25′. Egipte, Regne Unit. VOSE. Digital.

En aquesta obra que transita els somnis, portant-nos del terrenal a l’etern, els artistes audiovisuals egipcis Abdo Zin Eldin i Mahdy Abo Bahat situen el focus en un pagès i la seva oca, i d’aquí es llancen a buscar les freqüències esotèriques que habiten les seves terres. La necròpolis del Caire i el festival sufí Sayyida Nafisa condueixen el ritual místic, envoltant-nos d’un èxtasi cinematogràfic potenciat per la precisió dels enquadraments i de l’exactitud del muntatge. Arribarem a resoldre l’enigma de l’existència i el seu destí? Òbviament, mai ho aconseguirem, però Ozr el Wezzah ens aboca de forma virtuosa i lluminosa a aquest abisme insondable.

Foyer

Ismaïl Bahri.
2016. 31′. Tunísia, França. VOSE. Digital.

A primera vista, Foyer sembla ser una projecció sense pel·lícula. Una experiència de cinema en curs que intriga, interroga i transforma la càmera en un foyer, en una llar (té la imatge d’un foc) al voltant de la qual es reuneixen, parlen i escolten. Interessant-se primer per la càmera, les paraules despleguen ràpidament els punts de vista singulars i tracen un tipus de paisatge social i polític. Elles deixen entreveure el context en el qual es desplega l’experiència d’un treball que fa temptejos a la recerca d’una via per on el món s’agita.