Història del
Festival Gollut

El Festival Gollut és un festival de cinema que s’emmarca dins la sala centenària del Cinema de Catalunya.

El Festival s’inicia l’any 2014, organitzat per l’associació cineclubista dels Amics del cinema. El Festival celebra ja la seva 9à edició, amb la intenció de continuar mantenint viu el Cinema de Catalunya, cinema que va haver de tancar les portes l’any 2008 i que va poder reobrir gràcies a la campanya “Salvem el cinema de Catalunya.

Només entre tots podem fer-ho” impulsada pels Amics del cinema, l’ajuntament de Ribes de Freser i Eugeni casals, propietari del Cinema de Catalunya.

Des d’aleshores el festival ha continuat projectant a la sala, impedint que un dels cinemes més antics de l’estat, segons l’acadèmia del cinema català, caigui en l’oblit. Tot això, en bona part, gràcies a la persistència dels seus socis.

El Cinema Catalunya
una sala centenària

1900

1900. Els inicis del Cinema de Catalunya:  El Teatre Foment: L’actual Cinema Catalunya ubicat al C/ Major 19 de Ribes de Freser, l’any 1900 s’anomenava Teatre Taga i era propietat del Sr. Nicolàs Vilageliu i Mallol el qual el va remodelar durant l’any 1903, en morir el Sr. Vilageliu sense descendència directa l’hereta la seva neboda, Antònia – Vilageliu, com a teatre – cafè.

1920-1930

1920-1930. Teatre Taga. Una sala de cinema Mut, teatre, concerts i ball: Encara que s’havia anomenat teatre Foment, dels anys vint als anys trenta agafa el nom de Teatre Taga, local que acollia teatre, cinema, concerts i ball els diumenges a la nit. Va ser la seu del Casal Ribetà on les sessions de cinema mut eren animades per la música d’una pianola. Als mateixos anys s’inaugurava el local de la Cooperativa, actual Casal de Cultura, formada pels treballadors amb seu al Carrer Eres, núm. 6.

1930

1930. L’arribada del cinema sonor: “Un hombre de Suerte”: Es desconeix la data exacta de l’arribada del cinema sonor a Ribes de Freser, però s’inaugura amb la projecció de la pel·lícula “Un hombre de suerte” del director madrileny Benito Perojo González, pel·lícula perduda, de la qual no es coneix l’existència de cap arxiu que la conservi.

1955

1955. Ribes de Freser, la riquesa de tenir un poble amb dos cinemes: L’any 1955 l’Anuari del cine espanyol rectifica que a Ribes de Freser hi ha dos cinemes: el cinema Casal Ribetà que passa a dir-se “Salon Catalunya” amb 510 localitats i el “Cinema Puigmal” que era l’antic cinema de la Cooperativa la Unió Ribetana, formada pels treballadors i creant així una forta competència entre els dos cinemes.

1956

1956. Del Teatre Taga al Cinema de Catalunya: L’any 1956 el propietari del Cinema era el Joan Tarruella i entra d’operador el Sr. Eugeni Casals. El cinema passa a dir-se definitivament “Cinema Catalunya.

1973

1973. El Cinema Catalunya es Remodela: L’any 1970 Eugeni Casals havia passat a assumir la titularitat del cinema, el cual es converteix en una sala de cinema comercial. Tres anys més tard el mateix propietari inicia una remodelació del local amb l’arranjament del sostre i una excavació per tal de formar-hi una rampa pel pati de butaques. Se n’adquireixen 315 model “Sudan Cónsul”

1996

1996. Nova adquisició: el projector DSSA VI-C: L’agost de 1996 s’adquireix un projector DSSA VI-C amb llinterna XENON DSSA Tipus x 2.500.

Catalunya-Ribes-Freser-cine-centenari-03

2002

2002. Butaques noves i confortables. Primera Fila, fila 13?: El maig de 2002 té lloc el muntatge RACK DOLBY i també es remodelen els seients amb la compra de 180 butaques EXCARAY que provenen del cinema Grido (Olot). Actualment, si compres una entrada pel Cinema Catalunya de Ribes i vols seure a primera fila, t’adjudicaran un seient de la fila número 13. No és un error ni un desafiament a la malastrugança, sinó que és degut l’adquisició de les butaques del cinema Grido, que només s’adaptaven a la inclinació de la sala a partir de la fila 13.

2003

2003. Els Amics del cinema de la Vall de Ribes: El 2003 es crea el cineclub “Amics del cinema de la Vall de Ribes, amb la primera presidenta Carme Barceló Marginet. L’associació es fa sòcia de la Federació Catalana de Cineclubs.

2008

2008. Salvem el Cinema Catalunya. La sala en perill d’extinció: L’any 2008 es jubila el propietari del cinema, Sr. Eugeni Casals i els Amics del Cinema de la Vall de Ribes inicien la campanya per salvar el cinema, mitjançant l’Associació anomenada “Amics del Cinema de la Vall de Ribes, que cerca socis i tasques de voluntariat per tal de tirar endavant. L’any 2009 l’Associació assumeix la gestió de la sala per mitjà d’un conveni amb l’Ajuntament que llogarà l’equipament al propietari per transformar-lo en un espai d’ús públic i es reobre el cinema Catalunya, no com a sala d’exhibició comercial, però sí com a sala pública de projeccions cinematogràfiques. Joaquim Roqué nou president de l’Associació.

2014

2014. Primera edició del festival Gollut: L’any 2014 s’organitza la primera edició del festival Gollut sota la direcció de Joaquim Roqué.

2018

2018. Premi de Ripollès Líders en la categoria Projecció ecològica cultural popular: Premi de Ripollès Líders 2018 en la categoria Projecció ecològica cultural popular 2018 a l’associació dels “Amics del cinema” de Catalunya. Sergi Díaz nou president de l’associació.

2020

2020. Canvi de direcció: Jaume Palmés passa a ser el nou director del festival Gollut.

Sala Centenaria. L’Acadèmia del Cinema Català reconeix i rendeix homenatge al Cine Catalunya com una de les tretze Sales Centenàries actives a tot l’estat, amb l’entrega d’una placa commemorativa.

2022

2022. La 9a edició del Festival Gollut: Any on es dona pas a la novena edició del Festival Gollut, edició dedicada als marges. Jan Baeta passa a ser el nou director del Festival Gollut.

2023

2023. El Festival Gollut celebra la seva 10à edició. Amb el títol “Resseguint el tàlveg“, l’edició posa especial èmfasi en la representació cinematogràfica sobre la ruralitat.

2024