9è Festival Gollut
Presentació

El Festival Gollut és una Mostra de cinema social i mediambiental amb una voluntat d’inclusió de les diversitats.

Al llarg de les 9 edicions que conformen el festival hem donat veu a cineastes compromesos amb aspectes socials i/o mediambientals. Més enllà de l’entreteniment, creiem en el cinema com una eina de reflexió, conscienciació i aprenentatge, tant a escala personal com col·lectiva. Volem promoure un cinema que revisi la nostra herència històrica i
audiovisual, el nostre passat, un cinema que ens faci experimentar i repensar la nostra
situació present; tanmateix, un cinema que ens ajudi a conformar l’imaginari del nostre futur.

El Festival Gollut dóna suport a aquell cinema perifèric, que sovint queda relegat a un segon pla.

Donem espai a aquell cinema subversiu que sovint queda al marge dels cercles comercials de distribució. Volem donar cabuda a artistes i cineastes emergents, que sovint els costa trobar espais per a mostrar les seves obres, ja sigui per la singularitat de les seves propostes o perquè encara no tenen la veu que es mereixen. Revisitem la nostra història audiovisual per recordar i visibilitzar aquelles obres que sovint han quedat oblidades o silenciades per la història canònica del cinema.

El Festival Gollut aposta per un cinema d’autor, de compromís ètic i estètic, de llibertat creativa, que explori i experimenti amb noves narratives i formes de representació audiovisual.

Fem costat al talent creatiu que proposa noves mirades, noves maneres d’acostar-se al món i nous modes de representació. Volem que el festival afavoreixi a potenciar la creativitat audiovisual, que revisi, replantegi i experimenti amb les possibilitats d’entendre i utilitzar el dispositiu cinematogràfic, tant en l’àmbit formal com de contingut.
Ens interessa en especial aquelles obres que explorin noves narratives, nous gèneres
cinematogràfics i noves formes de representació audiovisual.

El Festival Gollut és un espai de trobada, de reunió, que fomenta l’experiència fílmica col·lectiva i la reflexió entorn de l’audiovisual.

Creiem en el cinema com una eina social, de reflexió conjunta. És per això que el festival s’inclina per a continuar promovent el cinema com un espai social, de trobada, per a compartir i teixir reflexions, pensaments i sensacions de manera col·lectiva per aconseguir anar més enllà de la nostra experiència individual amb les imatges i els sons, que sovint experimentem en la nostra quotidianitat. El festival proposa, a banda de les sessions de visionament, un conjunt d’activitats que promoguin la creació i reflexió entorn el mitjà audiovisual.

Jan Baeta
Director del Festival 

Obres Seleccionades
9è Festival Gollut

Llargmetratges

ALMA ANCIANA

Alvaro Gurrea | 2021

Yono o Mbah Jhiwo, un miner de sofre del volcà Kawa Ijen, veu la seva rutina dràsticament alterada en el moment en què la seva dona l’abandona. Atrapat en un etern retorn, Yono s’enfrontarà a successos similars que muten en aparença segons les seves creences passant per l’animisme, l’Islam i el capitalisme. Una etnoficció que explora l’alteritat i qüestiona el mite del progrés en la realitat neocolonial dels Mars del Sud.

AMETISTA

Jaume Pujadas| 2020

Una casa encantada, una investigadora que s’endinsa en els misteris que amaga. Una partida de caçadors que va la cerca i captura del senglar, l’animal salvatge per excel·lència del bosc. Un accident d’avió, que s’afegeix a les llegendes ocultes en les muntanyes del Montseny. Veus radiofòniques. Aigua, molta aigua. I foc.

EL TIEMPO DESPUES DE LA LLUVIA

Nina Solà Carbonell, Júlia Girós i Pol Picas Hervàs | 2022

Mohamed Dih visita Boujdour, els campaments de refugiats sahrauís on va créixer després de passar l’adolescència a Sevilla. Quan una sobtada tempesta destrossa la seva casa, decideix quedar-se més temps del previst per reconstruir-la, cuidar del seu avi cec i conèixer al seu nebot de dos anys. A través de les tres generacions, vivim un viatge de reflexos en la memòria perduda d’un poble condemnat a l’espera.

L'ANGELETA

Ekaterina Popova i Pablo García | 2022

L’Angeleta ha fet cent anys. Viu en una antiga masia de pastors a la que va arribar fa dècades per treballar-hi. Podem imaginar la història d’una dona en mirar les seves mans, que repeteixen els gestos del treball amb el rigor i la concentració d’un ritual important? Mentre l’Angeleta contempla els boscos des de la seva finestra, el món exterior i interior, la frontera entre el real i el somiat es difuminen. Al final d’una vida llarga, l’instant tant saturat d’història deixa entreveure tot el que va succeir anteriorment.

UN CIELO TAN TURBIO

Álvaro F. Pulpeiro | 2021

A l’ombra de monumentals refineries que emergeixen com temples cromats, Un cielo Tan Turbio viatja per diversos paisatges fronterers de Veneçuela, el primer petro-estat avui colpejat per la pitjor crisi política i humanitària que Sud-americà ha vist en el segle XXI. Sota cels que anuncien tempesta, somnolents militars assetgen al mig del mar del Carib, migrants vaguen per lúgubres llocs fronterers entre Veneçuela i Brasil i contrabandistes esgoten els últims barrils de gasolina creuant clandestinament pels camins de l’hostil Desert Guajiro. Tot això, al so de les esquizofrèniques notícies del conflicte polític que emeten una ràdio des de la llunyania capitalista.

Aquesta és una pel·lícula que retrata peregrins i pirates, fills orfes d’una terra que han fet seva sense necessitat de plantar banderes, o imposar himnes: anàrquics com la tempesta que amenaça en posar fi a aquests llimbs on es troben suspesos.

TIEMPOS DE DESESO

Raquel Marques | 2020

Un nou lloc en el món es rebel·la a la vegada que Bea es confronta amb la pèrdua i amb el que imagina que vindrà. A la casa que es prepara per acollir el canvi, habiten les pors. Una soledat imprevista també sembla formar part del seu desig, el desig de ser mare lesbiana sense parella. Raquel filma des de l’aferrament a un temps anterior, en què ambdues compartien la mateixa idea de comunitat. Mentre el cos de la Bea es transforma, la càmera es mou entre l’afecte i la distància. Són intents de (re)conèixer-se en aquests temps de canvi. I pot ser, al cap i a la fi, també una necessitat de preguntar-se sobre la família, l’amor, l’amistat i tots aquells desitjos que desborden els límits de la intimitat.

CURTMETRATGES

PAGIRNIS

Anastasija Pirozenko | 2021

Són coneguts com a “nòmades urbans”. Viuen en un barri de tràilers en als afores d’Amsterdam i són vistos com a pobres, addictes i sense habilitats. Alguns d’ells van arribar per necessitat, sent desplaçats de la societat o simplement per visions utòpiques i idealistes. Per a ells, aquest barri auto-creat és un signe de llibertat: la possibilitat de crear la vida que volen. Però el misteriós sentiment de temporalitat d’aquest lloc ocupat està sempre present.

El film juxtaposa la mitologia lituana dels déus de la llar amb la situació actual dels Països Baixos, on la crisi urbana està impulsant a la gent a viure en els suburbis. La història es crea lentament per mitjà de retrobaments amb els habitants d’aquest lloc únic.

ANIMAL SALVATGE

Maria Besora Barti | 2021

La Janira té tres anys i no parla com la resta d’infants de la seva edat. Les seves dificultats de llenguatge preocupen als adults del seu voltant, però ella es resisteix a fer el que cal per superar-les. És feliç envoltada d’animals, amb els que es comunica d’una manera molt especial i sembla que prefereixi el seu món al dels humans. Créixer és inevitable i va arribant el moment de triar entre continuar sent salvatge o adaptar-se a la societat.

ASÍ VENDRÁ LA NOCHE

Ángel Santosz | 2021

Pablo és escultor, s’ha retirat a una zona rural atrapada de la costa gallega. Andrea viu al Canadà on treballa com a professora de literatura a una universitat. De pas per Espanya, acompanyada de la seva parella durant una residència d’escriptura, Andrea decideix enviar un llarg missatge al Pablo, a qui no veu des de fa mesos, o mode de carta llarga o de novel·leta del segle XXI.

ISLAND O TURTLES

Jan Amor i Genjo | 2019

Island of Turtles és un documental sobre la situació que viuen ells refugiats a l’illa de Lesbos, Grècia. La pel·lícula se centra en la història individual de tres personatges principals. Ells expliquen el viatge, des de la seva perillosa arribada fins als intents de sortida de l’illa.

PAS CAP

Pierre-Antoine Carpentier | 2021

Durant l’estiu, un grup d’infants de Tolosa, a França, descobreixen el seu riu quasi sec. Entusiastes per créixer en un món on els peixos no estiguin rostits pel sol, els infants imaginen la seva ciutat ideal, una ciutat que no utilitzi combustibles fòssils. Però, com serà una setmana sense petroli? El grup d’infants assumeixen el repte de viure sense petroli i, les seves famílies, per la seva gran mala fortuna, es veuran influenciades per voluntat o per força. Les conseqüències no seran necessàriament les que imaginem.

NEW NORMAL

Chul Heo | 2021

Un cineasta i una ballarina es troben per casualitat a causa dels estranys poders de la gravetat el 2025, quan els canvis de la gravetat de la terra esdevenen nova normalitat (new normal). A través d’al·lucinacions o imaginacions, ells pensen en cadascú, més enllà.

CURTMETRATGES EXPERIMENTALS

LA QUIMERA DE YEMAYÁ

rene Sesé | 2022

El sol abrasador pica a la cala nudista Waikiki. Les condicions físiques en les que observem els cossos nus i suats, van des de la calor calcinadora fins al plàstic barat d’unes ulleres de sol, contribuint a una equació perceptiva que s’apropa més a l’experiència mística que el cru materialisme existencial.

THE SOFTBOY

Laura Tabarés | 2021

The Softboy és un audiovisual “creepypasta” que narra el retrobament amb el Softboy, un ésser tou i suau. El creepypasta és un estil de relat basat en la construcció de personatges terrorífics a partir de diferents fragments d’informació trobada a internet. En aquest cas, l’artista genera una narració de por entorn de la figura contemporània del Softboy (un tipus de noi sensible i intel·lectual).

DOS DE NOSALTRES

Marc Guanyabens Pous, Oriol Guanyabens Pous, Adrià Espí Marrah | 2018

Dos germans comencen a fer un documental sobre dos avantpassats seus que, com ells, eren germans cineastes. Al llarg del documental, descobreixen que els seus avantpassats es van barallar i es van separar fins no parlar-se mai més. El misteri rodeja la separació dels avantpassats que empeny als germans a endinsar-se en la ficció, fins a acabar barallats com ells. La incògnita sobre el que és real, el que és ficció i quins són ells mateixos els porta a donar l’últim pas: reconciliar-se a través del cinema.

Videodrone

Rafael José i Olafur Anthead | 2022

Un relat intuït a partir de la música de The Isolitics & Niño & Scom.

Podul De Piatrâ

Artur Pol Camprubí Hernández | 2021

Un fanal que marca el límit d’un poble de la Franja de Ponent s’encén en caure la nit. Angelica, una dona d’origen romanès que viu al poble, presencia l’enllumenament d’un poltre en als estables on treballa. La lluita de la petita criatura per alliberar-se de la membrana materna, la seva condició de membre fantasma i fronterer, la travessa de tal manera que no aconseguirà desprendre’s d’aquella imatge.

ISTHMUS

Mara Chavez | 2022

Entre l’Oceà Pacífic i el Golf de Mèxic s’estén l’Istme de Tehuantepec, la regió més salvatge de Llatinoamèrica. Habitada pels Zapotec i els Ikoots, grups de persones que subsisteixen gràcies a la terra i el mar, que veuen a l’hora com a sagrats i com a comunitaris.

Recentment, aquesta franja de terra estreta s’ha convertit en un perillós i lucratiu terreny de batalla, on inversors estrangers especulen i on s’hi han construït centenars de turbines de vent.

La pel·lícula, de caràcter experimental, entreteixeix la saviesa del poble indígena amb el guió ficcionat, on s’interaccionen diferents veus en el paisatge i proven de fugir de l’antropocentrisme.

UN CUENTO TRALLERO

Laura Garcimartin Ruiz | 2022

El narrador pretén explicar-nos la història de Francisco, un saxofonista flaneur que recorre la ciutat de la post-gentrificació durant la nit. Tant el conte com el seu protagonista es veuen abatuts pel seu narrador, que desvia la nau del seu verdader rumb i acaba bolcant-se en la seva pròpia deriva mental.

Palmarès
9è Festival Gollut

Premi Gollut
Millor Llargmetratge

El tiempo despues de la lluvia

Nina Solà Carbonell, Júlia Girós i Pol Picas Hervàs, 2022, 73’, Espanya, VOSE, digital.

Premi Gollut
Millor Curtmetratge

Animal Salvatge

De Maria Besora Barti, 2021, 23’, Catalunya, VC, digital

Premi Gollut
Millor Curtmetratge Experimental

La quimera de Yemayá

De Irene Sesé, 2022, 21’, Catalunya, VC, digital.

Premi Gollut
Del Públic

Un cielo tan turbio

De Álvaro F. Pulpeiro, 2021, 83’, Espanya, VE, digital.

Premi Gollut
Trajectòria Professional

Antoni Padrós

Director i guionista de cinema

Premi Gollut
a la direcció jove

Island of Turtles

De Jan Amor i Genjo Selwa, 2019, 13’, Grecia, VOSE, digital.

Premsa, noticies i galeria d'imatges
9è Festival Gollut

Presentació
9e Festival Gollut

La presentació del 9e Festival Gollut s’ha fet aquest passat diumenge 5 de juny, als mitjans de comunicació, representants culturals, socials, polítics del Ripollès i al poble de Ribes de Freser

En Jan Baeta, nou director del Festival ha presentat totes les novetats d’enguany. La temàtica sobre la que girarà la novena edició “Al marge”, on l’essència de sempre evoluciona cap a una mirada diferent, el cinema d’autor, i diferents narratives que no acostumen a tenir l’oportunitat de projectar-se en cinema de gran format.

Inauguració
9e Festival Gollut

Inaugurem del 9è Festival Gollut, amb la presència de Sergi Díaz, President de l’Associació Amics de Cinema de la Vall de Ribes, Jan Baeta, Director del Festival Gollut i el Sr. Joan Albamonte, tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Ribes de Freser.

Clausura
9e Festival Gollut

Dissabte, 23 de juliol

Es va clausurar amb èxit, la novena edició del Festival Gollut. Consulta aquí els premiats!!

Galeria d'imatges

Revista
9è Festival Gollut

Descarrega’t aquí la Revista del 8è Festival Gollut en PDF.