4t Festival Gollut de
Ribes de Freser 2017

El Festival Gollut és una mostra de cinema compromès i fotoperiodisme de temàtica social.

Té com a objectiu mostrar els aspectes que preocupen a la societat i que no es difonen suficientment a les sales de cinema, mitjans de comunicació o canals de distribució audiovisual habituals.

L’edició més gironina, amb més seus i espectadors

El certamen d´aquest any s´ha realitzat durant 10 dies. Ha seduït el 1077 espectadors. Superant els 750 de l’edició anterior. S’han projectat 74 obres i realitzat activitats a 10 espais i a 9 localitats diferents: Queralbs, Sant Joan de les Abadesses, Ripoll, Barcelona, Ribes de Freser, Figueres, Cassà de la Selva, Vall de Núria i el 18 de novembre una darrera sessió especial a Basilea, Suïssa.

Palmarès

Els jurats del certamen conformats per 19 persones en 5 categories diferents de la següent manera:

  • Guillem Terribes, Marta Ter i Sergi Díaz, jurat de llargmetratges
  • Imma Parada, David Callahan Ruiz i Carles Font, membres del jurat de curtmetratges
  • Xavier Fanlo, David Verge i Núria Ibáñez, membres del jurat de muntanya i medi ambient
  • Cristina Jutge, Francesc Arnau i Toni Quadras, membres del jurat Miquel Porter i Moix
  • Anna Boyé, Pep Hubach i Patricia Bobillo, membres del jurat de fotografia
  • Genís Saragossa, Irene Cabrera, Cecilia Ballesteros i Miquel Vilarroya, membres del jurat de joves.

Els jurats han atorgat els següents premis:

Premi Gollut al Millor Llargmetratge per a Gurumbé, cançons de la teva memòria negra, de Miquel Àngel Rosales, per treure a la llum una temàtica desconeguda i invisible per la societat espanyola actual com és el trànsit d’esclaus africans.

Especialment per l’impacte i la influència que aquests esclaus tingueren a la cultura andalusa, on van arribar a ser un col·lectiu molt important. Tot això explicat d’una manera entenedora, molt didàctica i amena.

El jurat de llargmetratges ha decidit atorgar una Menció especial al film Abans de la nevada, del director kurd Hisman Zaman per com retrata diferents aspectes de la societat kurda, com els matrimonis forçats, els crims d’honor, així com les dificultats dels immigrants per arribar a Europa.

Premi Gollut al Millor Curtmetratge a Dins del Sistema, de Francisco Javier Rubio perquè el film està rodat amb una sobrietat que està al servei de la trama i dels personatges.
Per un discurs narratiu molt estructurat, amb un gir final sorprenent i bon nivell de crítica social, perquè no només mostra les víctimes de les lleis injustes sinó que també són víctimes les persones que les han d’aplicar, generant contradiccions amb què és difícil viure .

Premi Gollut al Millor film de mig ambient i muntanya a Chapapote o no, de Ferran Llagostera, perquè malgrat haver passat 12 anys de la tragèdia i ser un film del 2016, és una pel·lícula plenament vigent perquè denuncia la inactivitat política davant un desastre mediambiental causat per l’enfonsament del petrolier Prestige i amb conseqüències tràgiques per la costa gallega.

El jurat de muntanya i medi ambient ha decidit atorgar una menció especial al film La Pemba torna a Goli, del director Josep Pérez perquè dóna una visió diferent de la realitat nepalesa i dels pobles de muntanya que estan sent abandonats pels seus habitants en una zona de pobresa.

Premi Gollut al Millor Reportatge de Fotoperiodisme DATEQUANTA L’altra frontera, de Marc Sanyé, perquè reflecteix l’actualitat de milers de persones de manera sensible i respectuosa, amb una qualitat tècnica i profunditat destacables.
Ens ensenya el camí cap a Europa de les persones que fugen dels conflictes bèl·lics fent-nos partícips de les seves dificultats i penes, també les nostres.

El jurat de fotografia ha decidit atorgar una Menció especial al reportatge de fotoperiodisme a Dependent, perdre la mobilitat i viure entre records del passat, del fotògraf Iván López.

Premi Gollut del públic a 9 dies a Haití, de Juan Antonio Bayona. El vot del públic és realitzat per les votacions dels espectadors del certamen a totes les seus del festival.

Premi Miquel Porter i Moix a Bolingo, el bosc de l’Amor, d’Alejandro G. Salgado, el jurat cineclubista s’ha decidit per aquest film per la intensitat amb què tracta un tema que afecta moltes dones africanes que van a la recerca d’una vida millor. 

El cineclub dels Amics del cinema de la Vall de Ribes han atorgat els premis honorífics següents:

Premi Gollut a la trajectòria de comunicació i audiovisual, Toni Albà, actor, humorista i director.
Premi Gollut a la trajectòria fotogràfica, Anna Boyé, fotògrafa i antropòloga

Galeria d'imatges